// Canva – helppoa graafista suunnittelua //

Oletko pohtinut, miten saisit tehtyä helposti ja vieläpä ilmaiseksi mainoksia tai erilaisia kuvia sosiaalisen median kanaviin? Nämä vaatimukset täyttävä kuvankäsittelyohjelma nimittäin löytyy, ja se tunnetaan nimellä Canva.

Mikä Canva on?

Canva on ilmainen graafisen suunnittelun työkalu, jota voi käyttää sekä selainpohjaisesti että kännykkäsovelluksen kautta. Voit joko luoda omat tunnukset sähköpostiosoitteella tai kytkeä sen osaksi omaa Facebook- tai Google-tiliä. Canva on erittäin aloittelijaystävällinen: se sisältää laajan valikoiman muokattavissa olevia kuvapohjia sekä kuvia, fontteja ja muita graafisia elementtejä. Kaikki pohjat ovat ammattilaisten suunnittelemia.

Miten Canva toimii?

Kun kirjaudut Canvaan tietokoneella, ilmestyy näytölle alla olevan kuvan mukainen näkymä:

canva info 1 damdamdidi small

  1. Vasempaan yläkulmaan tulee näkyviin käyttäjänimesi sekä mahdollinen profiilikuvasi. Sen vierestä löytyvästä nuolesta klikkaamalla pääset muokkaamaan tilin asetuksia, julkista profiiliasi sekä kirjautumaan ulos.
  2. ”Laadi suunnittelumallia” -napiketta painamalla pääset luomaan haluamasi kuvan. Alle avautuu lista, josta pääsee valitsemaan kategorian – esimerkiksi Instagram, Facebook, Some, Esitys, Blogibanneri ja niin edelleen. Voit myös luoda kuvan mukautetuilla mitoilla.
  3. Koti-osiosta pääset katsomaan tekemiäsi suunnittelumalleja ja Canvan kuvavalikoimaa. Canva Pro -käyttäjät (maksullinen) voivat luoda myös oman brändipaketin, joka sisältää käyttämäsi brändivärit, logot ja -fontit. Canvassa pystyt myös luomaan tiimin, johon voit kutsua Canva-tunnuksen luoneita tuttujasi ja/tai työkavereitasi. Kansiot-kohdasta löydät muun muassa palveluun lataamasi kuvat sekä suunnittelumallikansiot, joita ilmaisversiossa voi luoda kaksi.
  4. ”Laadi suunnittelumalli” -kohta toimii samalla tavoin kuin kohdassa kaksi mainittu napike. Tätä kautta avautuva näkymä on kuitenkin selkeämpi, sillä se näyttää eri kuvamallit visuaalisemmin – suosittelenkin aloittelijoita aloittamaan kuvien luomisen ennemmin tätä kautta.
  5. ”Suunnittelumallisi”-tekstin alle tulee näkyviin kaikki sinun tekemäsi kuvat ja somegrafiikat. Niitä pystyy myös kopioimaan, jolloin sinun ei tarvitse tehdä aikaisemmin tekemiäsi muokkailuja ja värimuutoksia uudestaan. Malleja voi myös siirtää roskakoriin.
  6. Hakukentän avulla voit hakea myös omin sanoin erilaisia kuvamallipohjia.

Kun klikkaat kohdan 4 ”Laadi suunnittelumalli” -tekstiä, avautuu sitten tällainen näkymä:

canva info 2 damdamdidi small

Kaikki somepohjat on mittojensa puolesta ajantasaisia, joten sinun ei itse tarvitse muistaa kaikkien eri somepalveluiden virallisia kuvakokoja. Jos haluat tehdä esimerkiksi Instagram-postauksen, klikkaa kyseistä kohtaa vaihtoehdoista jolloin avautuu itse editori:

canva info 3 damdamdidi small

Voit valita joko valmiin kuvapohjan (editorin vasen laita) tai lähteä tekemään omaa kuvaa tyhjälle pohjalle. Vasempaan laitaan tummalle alueelle on laitettu eri elementit (kuvat, elementit, tekstit, taustat ja lataukset), josta voi poimia itseä inspiroivimmat käyttöön. Suurin osa elementeistä ja pohjista on ilmaisia, maksulliset on merkitty erikseen kolikkopinoa muistuttavalla symbolilla. Ilmaisten kohdalla yleensä lukee joko ”Free” tai ”Ilmainen”/”Ilm.”. Tallentaminen tapahtuu klikkaamalla ”Tallenna” vasemmasta ylälaidasta – Canva tosin myös automaattisesti tallentaa tasasin väliajoin, mutta kannattaa varmuuden vuoksi tallentaa myös itse.

Oikeassa ylälaidassa pääset nimeämään kuvatiedoston, jakamaan mallin sähköpostikutsuilla sekä lataamaan mallin omalle koneelle (PNG, JPG, PDF, GIF).

Haluatko oppia lisää Canvasta?

Minua voi pyytää pitämään Canva-koulutuksen, jossa…

  • Käyn läpi Canvan perusteita; mikä se on, miten tehdään kuva/tuotos, mistä kohdasta löytyy mitäkin
  • Opetan käytännönläheisesti sen käyttöä; mitä kaikkea Canvalla voikaan tehdä ja miten?
  • Annan vinkkejä; muun muassa visuaaliseen viestintään sekä somekuviin liittyen

Koulutussetistä voidaan  muokata juuri teidän tarpeisiin sopiva.

Jos haluat saada käsitystä siitä, miten minä olen käyttänyt Canvaa, suosittelen tsekkaamaan yritykseni että myös Pelimiitti-toiminnan Insta-tilit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s