Twitterin puolella olen muutamia kertoja maininnut Pelimiitti LAN -laneista, mutta blogissa en ole niistä kertonut oikeastaan mitään! Jännää sikäli, koska lanien järjestäminen on omalla kohdallani sellainen harrastus, joka aina tietyn aikaa lohkaisee melko ison palan vapaa-ajastani.

Nyt kun kyseiset lanit ovat ohi niin on korkea aika avata sanainen arkku ja raapustaa pitempää tekstiä laneista: mistä on ylipäätään kyse, millainen valmisteluprosessi on ja millaiset tämän kevään lanit lopulta olivat.

Mikä on Pelimiitti LAN?

Pelimiitti LAN on nykyisin Ylivieskan 4H-yhdistyksen ja sen alla toimivan Pelimiitin järjestämä verkkopelitapahtuma Ylivieskan, Nivalan, Haapaveden, Oulaisten, Merijärven, Alavieskan ja Sievin 13-17 -vuotiaille nuorille. Kyseiset lanit järjestettiin ensimmäisen kerran meikän toimesta maaliskuussa 2018 Centria-ammattikorkeakoulun tiloissa. Seuraavia laneja ei tarvinnut odottaakaan kauan, sillä ne järjestettiin samoissa tiloissa Peliviikolla marraskuussa 2018 (täällä minimainintaa niistä laneista). Tänä keväänä lanipaikka vaihtui Raudaskylän opistolle. Ensimmäiset lanit organisoin toimiessani projektityöntekijänä OSAVA-hankkeessa, nämä myöhemmät lanit olen taas koordinoinut vapaaehtoisena.

Näiden lanien järjestämisessä lani-tiimillä on keskeinen rooli. Esimerkiksi lanien kaikki peliturnaukset ovat lani-tiimin nuorten vastuulla: juonnot, ilmoittautumiset, turnaustaulukko ja niin edelleen. Tänä keväänä lani-tiimissä oli mukana kahdeksan nuorta ja minun lisäksi myös kaksi muuta ohjaajaa. Lani-tiimistä olen aikaisemmin kertonut lyhyesti tässä postauksessa, mutta avataan lani-tiimin lanien valmistelu -prosessia tarkemmin seuraavaksi.

Suuri merkitys on myös eri yhteistyötahoilla. Tämän kevään laneissa olivat mukana Raudaskylän opisto, Ylivieskan seurakunnan nuorisotyö, Pelipaja, Ylivieskan Kotipizza sekä joukko vapaaehtoisia.

pelimiitti lan pelifiguurit damdamdidi small
Monet olivat tuoneet konepaikkansa koristukseksi pelifiguureja. Kuva: Minna.

Millaiset on lanien ennakkovalmistelut?

Lanien pääkoordinaattorina lanien valmistelu alkaa jo hyvissä ajoin. Koska oli tiedossa, että tämän kevään lanien paikka tulee muuttumaan, aloin kartoittamaan eri tilavaihtoehtoja jo joulu-tammikuu -akselilla. Paikka varmistui onneksi jo tammikuun puolessa välissä, joten sen jälkeen pystyi keskittymään lanien nettisivujen uudistamiseen sekä mainosten tekemiseen. Läpi kevään kyselin tuttavia laneihin vapaaehtoisiksi ohjaajiksi, laittelin sähköposteja yhteistyökumppaneille, suunnittelin ja vedin lani-tiimin miitit, tulostelin materiaaleja sekä jaoin tehtäviä eri tyypeille tehtäväksi. Ja kaikenlaista muutakin tuli tehtyä – tapahtuman järjestäminen sisältää paaaljon erilaisia hommia!

Tänä keväänä lani-tiimiin ilmoittautuminen alkoi maaliskuussa, ja itse lani-tiimi -toiminta pyörähti käyntiin huhtikuun alussa. Suunnittelukokouksia eli niin kutsuttuja lani-tiimin miittejä oli yhteensä kuusi, joista viisi oli ennen laneja ja pian lanien jälkeen oli palaute- ja arviointimiitti. Nämä miitit pidettiin Discordissa yleensä alkuillasta, ja miiteissä käsiteltävät aiheet laadittiin asialistojen muotoon Google Driveen. Docs-tiedostoihin teimme myös muistiinpanoja ja ideointia.

Millaiset tämän kevään lanit sitten olivat?

Ennen yleisfiiliksiä muutama sananen etukäteisvalmisteluista ja loppusiivoiluista!

Tällä kertaa saavuin toisen ohjaajan kanssa lanipaikalle perjantaina jo klo 10 aikaan aamulla. Lani-tiimiläiset saivat luvan olla poissa kouluista (hienoa, että tällainen vapaaehtoistoiminta tunnustetaan tärkeäksi oppimiskokemukseksi!), ja suurin osa heistä saapui paikalle puolen päivän aikoihin. Pitemmittä puheitta aloitettiin järjestelyt: kannettiin salista tuoleja pois ja pöytiä tilalle, laitettiin opasteita paikoilleen, järjesteltiin kioski, striimikatsomo ja muut pisteet ja niin edelleen. Noin klo 15-16 välillä pidimme ruokatauon ja lani-tiimiläiset saivat laitella omia koneitaan kasaan. Vähän ennen lanien alkua pidimme vielä pikabriiffin, jossa kävimme ohjelmaa läpi.

Lanien loputtua seuraavana päivänä klo 12 osa lani-tiimiläisistä jäi vielä järjestämään paikat kuntoon. Lisäksi ennen lähtöä tuli muutaman vapaaehtoisen kanssa puhuttua siitä, miten lanit meni, mikä näissä laneissa toimi ja mitä voisi mahdollisesti vielä kehittää. Lopuksi minä ja toinen ohjaaja tarkistimme paikat, teimme loput siivoukset, pakkasimme kamat autoihin ja lähdimme kotiin.

pelimiitti lan pehmo damdamdidi small
Näin tarkennuksena että Grumpy Catin ilme ei ole yhtä kuin fiilikseni laneista :D. Ilme kuvaa paremmin seuraavan päivän väsymyksen tasoa :D. Kuva: Minna.

Itse lanit sujuivat oikein mallikkaasti. Peliturnaukset vetivät väkeä kivasti puoleensa, ja osallistujia riitti myös uusiin ohjelmanumeroihin; Paint-piirtoturnaukseen sekä Setumppialaisiin. Ensimmäistä kertaa kokeillun striimikatsomon menestys oli positiivinen yllätys, ja tämä nurkkaus tulee varmasti olemaan myös tulevissa laneissa. Kiva oli myös seurata aktiivisia lani-tiimiläisiä, jotka jaksoivat vastata osallistujien peliturnauksiin liittyviin kysymyksiin ja vetää turnaukset mallikkaasti.

Omien pelailujen osalta parasta antia oli tällä kertaa lauantai-aamun Skribbl.io-pelailut nuorten kanssa :D. Lanien järjestämisessä kaikista parhainta on ja on ollut nuorten innostus ja ilo – heistä kumpuava energia on todella upeaa ja tarttuvaa! Näiden lanien jälkeen olo oli tuttuun tapaan väsynyt mutta onnellinen ♥.

Kaikista parhaimman vastauksen tämän kappaleen alussa esitettyyn kysymykseen saa katsomalla alta löytyvän videon, jonka ovat pari lani-tiimin nuorta kuvanneet ja editoineet. Lisäksi tunnelmaa pääsee näkemään kuvagalleriasta.

Posted by:Damdamdidi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s