Peliviikko suorastaan jo kolkuttelee ovella, joten ajattelin sen kunniaksi kirjoittaa teille tiiviin tietopaketin minulle läheisestä vapaaehtoistoiminnasta – kyseessähän on siis Pelimiitti.

Käytännön tasolla Pelimiitti on pääosin etänä järjestettävää pelitoimintaa 13-17 -vuotiaille nuorille. Toiminta-alueeseen kuuluvat nykyisin seitsemän eri paikkakuntaa: Ylivieska, Nivala, Haapavesi, Oulainen, Merijärvi, Alavieska ja Sievi (EDIT 12.11.2019: Kalajoki tuli mukaan syksyllä 2019!). Peliryhmää ohjaavat vapaaehtoiset, täysi-ikäiset ja pelaamista harrastavat ohjaajat – näihin myös itse lukeudun, ollen samalla myös toiminnan sekä koordinaattori että viestinnästä ja visuaalisesta ilmeestä vastaava. Pelimiitti on digitaalista nuorisotyötä, kasvatuksellista ja tavoitteellista toimintaa verkko- ja peliympäristössä. Toimintaa ohjaavat eritoten nuorisolaki ja kuvaohjelmalaki.

Peliryhmä kokoontuu pelaamaan ja juttelemaan virtuaalisissa ympäristöissä, lähinnä Discord-ohjelman välityksellä, noin joka toinen viikko tiistaisin alkuillasta. Nuoret saavat ehdottaa pelattavia pelejä, ja kunkin pelimiitin pelit valitaan niin kutsutun peliäänestyksen avulla – Discord-palvelimelle on luotu peliäänestykselle oma tekstikanava, jonne on listattu pelejä ja joita nuoret saavat käydä peukuttamassa tietyllä aikavälillä. Pelimiiteissä jutellaan ja pelaillaan noin 2-3 tunnin ajan alkuillasta, ja tuona aikana saa nuori lähteä kesken kaiken pois esimerkiksi tekemään läksyjä tai kotitöitä.

Pelaamisen lisäksi toimintaan kuuluu myös muutakin:

  • Pelistriimausta Pelimiitin Twitch-kanavalla, jossa esitellään niin nuorille, vanhemmille että myös kasvatusalan ammattilaisille pelejä laidasta laitaan. Pelistriimeissä ja niiden suunnittelussa saavat myös nuoret olla mukana.
  • Lani-tiimi -toiminnassa nuoret pääsevät suunnittelemaan ja järjestämään Pelimiitti LAN -laneja. Lani-tiimi kokoontuu myös pääasiassa Discordin välityksellä, ja apuna käytetään myös Google Drive -ohjelmaa.
  • Lisäksi järjestetään myös muuta nuorten ideoista ja toiveista lähtevää oheistoimintaa – esimerkiksi lautapeli- ja muita peli-iltoja (konsolipelit, pöytäroolipelit ja niin edelleen)

Pelimiitti-toiminta oli osa ELY/ESR-rahoitteista ja Centria-ammattikorkeakoulun hallinnoimaa OSAVA-hanketta vuoden 2017 marraskuusta vuoden 2018 toukokuuhun. Nykyisin toiminta on osa Ylivieskan 4H-yhdistyksen kerho- ja vapaaehtoistoimintaa.

Jos kiinnostaa tutustua vielä lisää Pelimiittiin, niin alta löytyy listattuna Pelimiitin somekanavia ja lisätietolähteitä:

Posted by:Damdamdidi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s